Energiebesparing: Tips en trucs om geld te besparen en het milieu te helpen

Als het op het resultaat aankomt, kunnen zelfs kleine veranderingen een groot verschil maken. Of je nu probeert om je energierekening te verlagen of je ecologische voetafdruk wilt verminderen, het besparen van energie is uiteindelijk dan je denkt. Hier zijn enkele tips om je weg te helpen.

Zet elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt

Hoewel sommige elektrische apparaten slechts een kleine hoeveelheid energie verbruiken als ze niet in gebruik zijn, kan dit zich in de loop van de tijd toch opstapelen. Als je bijvoorbeeld de televisie aan de stekker laat en niet uitschakelt, blijft deze in de stand-by modus aan staan ​​en verbruikt toch energie.

Gebruik LED verlichting

LED-verlichting is veelzijdiger dan traditionele lampen. Ze gebruiken minder energie en hebben een lange levensduur. Als je alle lampen in huis zou vervangen met LED-verlichting, zou je jaarlijks veel kunnen besparen op je energierekening.

Door gebruik te maken van zonne-energie kun je energie en geld besparen

Door gebruik te maken van zonne-energie kun je energie en geld besparen. Zonnepanelen kunnen op termijn zeer voordelig zijn, omdat ze de hoeveelheid energie die je nodig hebt van het elektriciteitsnet verlagen. Dit betekent dat je minder geld uitgeeft aan energierekeningen en minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.

Verwarm en koel je huis efficiënt

Als je thuisverwarming en airconditioning hebt, zijn er een paar manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je ze efficiënt gebruikt. Als het koud is, zet je de verwarming vaak hoger dan nodig, dit is niet alleen verspilling van energie, maar ook van geld. Zet de thermostaat daarom lager en draag warmere kleding in huis, zo bespaar je energie en geld.

Voorkom tocht

In de winter moet je voorkomen dat koude lucht binnendringen en warme lucht ontsnappen, waardoor je namelijk nog meer stoken en er gaat veel energie verloren gaat. Om tocht te voorkomen, kun je tochtstrips bij verandadeuren en raamkozijnen plaatsen.

Doe één ding per dag

Je hoeft niet alles tegelijk te veranderen, je kunt ook beginnen met één ding per dag. Zet bijvoorbeeld apparaten uit die je niet gebruikt of zet de verwarming een graadje lager. Wanneer deze gewoonte is geworden, voeg je er iets anders aan toe. Je zult zien dat zelfs kleine veranderingen een grote impact hebben op je energierekening.

Tips voor de keuken

In de keuken besteden we veel tijd en verbruiken we meer energie dan we denken. Met deze tips kun je gemakkelijk energie besparen in de keuken:

- Kook in grotere hoeveelheden, zo kun je meerdere maaltijden tegelijk koken en hoef je minder energie te gebruiken.

- Gebruik de deksels op potten en pannen om het groot te houden, zo wordt het voedsel eerder gaar en hoef je minder energie te verbruiken.

- Ontdooi voedsel in de koelkast in plaats van op het aanrecht. Dit helpt de koelkast op de juiste temperatuur te houden, terwijl je toch energie absorbeert.

- Als de oven voorverwarmen niet nodig is, sla deze stap dan over, want het ovenvermogen is afhankelijk van de tijd die hij aanstaat.

Douchen van baden

Een goed bad nemen kan zeer ontspannend zijn, maar het kost ook veel water en energie. Het vullen van het slechte gemiddelde kost 80 liter terwijl je voor een douche ongeveer een derde nodig hebt. Daarbovenop is het energieverbruik voor het verwarmen van het water van een slecht ook groter. Wil je dus besparen op energie en water, kies dan voor douchen in plaats van een bad nemen en douchen met een waterbesparende kop.

Diversen

Andere manieren om energie te besparen zijn onder andere:

- Gebruik de energiestand op je computer, harde schijf et cetera. Dit duurt minder energie dan de normale stand of laat je apparaat helemaal uit.

- Houd je auto in goede staat. Een goed auto onderhouden heeft minder brandstof nodig.

- Schakel over naar papierloos, omdat het gebruik van papierenergie en grondstoffen in beslag neemt.

- Koop en gebruik zoveel mogelijk energiezuinige elektronica. Deze bespaar energie en geld.

Conclusie

Het besparen van energie is bedoeld dan je denkt. Kleine veranderingen in je dagelijkse routine kunnen tot grote besparingen leiden op je energierekening. Begin met één ding per dag en voeg er geleidelijk meer aan toe. Met deze tips kun je een positieve verandering maken in je economie en het milieu helpen.

Ook interessant

Milieu

Milieu-Verordening Storingen door het Agentschap van het MilieuHet lijkt erop dat de Environment Agency heeft een beetje een probleem met haar werkza ...

Lees verder

Recyclage

Het Belang van Recyclage voor het MilieuHet milieu is een van de belangrijkste onderwerpen die de afgelopen jaren zijn besproken. Met de ecologische ...

Lees verder

Afvalbehandeling En Afvalverwerking

Afvalbehandeling en AfvalverwerkingAfvalbehandeling en -verwerking krijgen steeds meer aandacht vanwege de verminderde wereldbevolking en het toeneme ...

Lees verder